lauantai 2. marraskuuta 2019

Charlotte Brontë: Emma, a fragment

Kirjan selässä lukee jostain syystä Austen, vaikka tämä ei ole Austenin Emma.
On kymmenisen vuotta, kun yläasteikäinen minä luki Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaanin ja samaa vauhtia kaiken, mitä kolmelta Brontë-siskolta oli suomennettu. Innostus laantuikin välillä, mutta nyt näyttää siltä, että en pääse aiheesta. Huomasin, että minullahan on lukematta sisarusten nuoruudentuotanto, keskeneräisiä töitä ja runoja. Ja jos lukisi alkukielellä nuo 10 vuotta sitten suomeksi luetut! Onneksi ihmisellä on aikaa tehdä kaiket päivät mitä huvittaa, eikä muita velvollisuuksia ole. Ei kun siis mitä.

Nyt olen aloittanut lukemisen lyhyestä päästä. Charlotte Brontëlta jäi kesken romaanin alku, joka tunnetaan nimellä Emma. Postuumisti lehdessä julkaistu alku on kahden luvun mittainen, eikä tiedetä, miten hän olisi jatkanut käsikirjoitusta.

Kaksi olemassaolevaa Emman lukua esittelevät tyttökoulun, jonne tuodaan oppilaaksi Matilda Fitzgibbon, rikkaan isän tytär. Matilda nousee koulun johtajattaren, Miss Wilcoxin, lellikiksi. Jonkin ajan kuluttua Miss Wilcoxille ja hänen ystävälleen Mr. Ellinille selviää, että Matildan isää ei ole olemassakaan nimellä Fitzgibbon. Miss Wilcox tietenkin huolestuu, mistä saa Matildan koulumaksut. Mikä tytön oikea nimi on? Näihin kysymyksiin Emma kirjaimellisesti loppuu. Asiasta kysyminen Matildalta johtaa pyörtymiseen: "The child dropped as she spoke. A curious voice - not like Mr. Ellin's, though it came from his lips - asked Miss Wilcox to cease speaking, and say no more."

Kahden luvun perusteella olisin pitänyt Emmasta. Tekstissä on vetoa, esitellyt hahmot toimivat ja juoni ja arvoituskin kiinnostavat. Teksti tuntuu kiinnostavalta siinäkin mielessä, että jos juonen oli tarkoitus liittyä Matildan henkilöllisyyden selvittämiseen, en ainakaan muista samanlaista muista Brontën teoksista. (Vaikka voihan olla, että henkilöllisyys olisi selvinnyt alkuunsa ja juoni olisikin lähtenyt eri suuntaan.) Harmillista että emme saa tietää, mitä seuraavaksi olisi tapahtunut! Keskeneräistä alkua on kyllä myöhemmin jatkettu, mutta eihän se ole sama asia. 1980-luvulta löytyy another ladyn loppuunkirjoittama Emma. Myös Clare Boylan on jatkanut alkua nimellä Emma Brown (2003). Kumpaakaan en ole ainakaan vielä lukenut. Ilmeisesti Emma on inspiroinut myös F. H. Burnettin Pikku prinsessaa (1905), joten siinäkin on yksi mahdollinen jatkoajatus.

Lukemassani painoksessa on Brontën aikalaisen W. M. Thackerayn esipuhe vuodelta 1860, joka kertoo Emmasta näin:
One evening, at the close of 1854, as Charlotte Nicholls [Brontë] sat with her husband by the fire, listening to the howling of the wind about the house, she suddenly said to her husband, "If you had not been with me, I must have been writing now." She then ran upstairs, and bought down, and read aloud, the beginning of a new tale. When she had finished, her husband remarked, "The critics will accuse you of repetition." She replied, "Oh! I shall after that. I always begin two or three times before I can please myself."
Minkä jälkeen Thackeray jatkaa Brontësta näin hengästyttävästi:
-- The trembling little hand was to write no more. The heart, newly awakened to love and happiness, and throbbing with maternal hope, was soon to cease to beat; that intrepid outspeaker and champion of truth, that eager, impetuous redresser of wrong, was to be called out of the world's fight and struggle, to lay down the shining arms, and to be removed to a sphere where even noble indignation cor ulterius nequit lacerare, and where truth complete, and right triumphant, no longer need to wage war.
Charlotte Brontë: The Professor, Emma, a fragment
Introduction Margaret Lane
J. M. Dent & Sons, 1969

Emma on Youtubessa tekijänoikeusvapaana Librivox-äänikirjana (englanniksi):


Täällä lisää tietoa Emmasta, luin postauksen lähteeksi ennen omaa postaustani. Toinen kiinnostava Charlotte Brontën luonnos on Willie Ellin, jota en ole vielä löytänyt käsiini, ja joka toisaalta on nähty Brontën The Professorin materiaalina. Täällä lisää siitä. Lukemassani painoksessa onkin Emman lisäksi The Professor, mutta katsotaan, jos lukisin sen myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)